Ingatlan Fotózás​​​​​​​
Egy jó ingatlanfotó perdöntő lehet lakás eladás, lakásvásárlás vagy kiadás esetén. Érdemes tehát kifogástalan minőségű felvételeket készíteni, vagy készíttetni. És itt el is érkeztünk egy szolgáltatásomra, mégpedig a lakás, ingatlan, ház fotózáshoz. A lakás és ingatlan piac rendkívül magas frekvencián pörög és szakértők szerint is akár milliókat jelenthet egy szép ingatlan fotó vs. egy mobilos kattintás vagy amatőr kapkodós fotósmunka.
Az ingatlan fotózás technikája​​​​​​​
Az ingatlan és lakás fotózásokat nagy felbontású és kiváló minőségű Nikon ill. Sony DSLR és MILC kamerákkal végzem, plusz a hozzá tartozó ultra széles látószögű objektívek biztosítják a széles látószöget. Kérésre panoráma fotót is készítek, pl. gyakori kérés ez a szóban forgó lakás erkélyéről, fontos ez, ha pl. említésre méltó, releváns, illetve lenyűgöző a kilátás. A lakásfotózást minden esetben álvánnyal kell végezni, hiszen a rezzenéstelen fotók illetve fotósorozatok adják ki a legtökéletesebb, általában HDR vagy HDR jellegű ingatlan fotókat. Egy lakásnál fontos az, hogy minden sarkot és zegzugot megmutassunk, ezért kell a magas dinamika tartomány és igen hasznos a bracketing (expozíció sorozat fotózás). Az ingatlan fotózások természetesen időigényesek, de ez relatív, mindössze átlagosan kb. minimum 1 órát vesznek igénybe a fényképészeti munkák (~50-100nm).
Az ingatlan fotózás utómunkája​​​​​​​
Az ingatlan és lakás fotózások során fontos, hogy egy korrekt vizuális élmény keletkezzen a hirdetés nézőjében, hiteles és tetszetős szín, forma és térvisszaadást érjünk el a fotókkal. Ez nem zárja ki azt, hogy a fényképeket minél szebbre készítsük és az eladásra, kiadásra, megvételre kínált ingatlan, lakás vagy ház, épület a lehető legszebb pompájában ragyogjon, figyelve a fény/árnyékok és napszakok váltakozásására, sokszínűségére is. Ez nem csalás vagy ámítás, csupán az igényes ingatlanhoz igényes fotók tartoznak, amelyek odacsábítják a vásárlót.
Az ingatlan fotók átadása, határidők​​​​​​​
Az elkészült, gondosan, de etikusan utómunkázott lakás és ház fényképek közepes (mely alkalmas közösségi médiákban való használatra, illetve megfelel az ingatlan és albérlet kereső internetes portálok nyújtotta minőségének, itt a felbontás kb. 1600-2000 pixel a hosszabik oldal) és maximális (10-24MP 300dpi) méretben, jpg kiterjesztésben kerülnek átadásra. Az ingatlan fotók Google Drive megosztott mappában kerülnek a (fotózás megrendelőjéhez) vevőhöz, a határidő általában 48 óra. Ez azt jelenti, hogy a fotózás befejezése és az elkészült, utómunkázott, végleges ingatlan fotográfiák átadása közt nem telik el 48 óránál több. A fotók átadásának hatáideje lehet ennél szűkebb is, ha SOS hirdetés van, ennek minimális felára van, kérem keressen a pontos árképzéshez.
Ingatlan fotózás ára​​​​​​​
A különböző ingatlan fajták és lakástípusok fotózása során számtalan méretű, stílusú, technológiájú, méretű lakás, ház, épület belső illetve külső tereit örökítjük meg. Ennél fogva a kiválasztott munka ára elsősorban az ingatlan területétől, nagyságától függ, azaz elsősorban méretbeli tényezővel kell számolni. Ehhez jöhetnek plusz költségek, ha az illető ingatlant különféle időpontokban is le kell fotózni, vagy a kiszállási idő és költség valamilyen oknál fogva a budapesti belvárosi viszonyokat meghaladja térben és időben. Alap esetben a fővárosi lakások fotózásánál nem szoktam kiszállási költséget számolni, a munka ára átlagosan minimum 20-30e Ft körül mozog négyzetmétertől és egyéb faktoroktól függően. Kérje pontos ajánlatomat, több lakás esetén illetve rendszeres megbízások esetén igen jelentős árengedményt biztosítok. Fizetés számla ellenében készpénz illetve átutalással történik megegyezés szerint, általában az elkészült fotós megbízás végeztével.
Modell és Divatfotózás
Modell és Divatfotózás
Pannonhalmán és Ravazdon zajlott a szóban forgó modell és divat fotózás Annával. Egy ilyen fotózás általában több órán keresztül zajlik és ha van rá lehetőség, előzőleg terepszemlét tartunk. Főként ha külső helyszíneken történik a fényképezés. A mostani ilyen volt. Ezért Annával már a fotózás előtt végigbeszéltük, hogy milyen helyszíneken, milyen stílusban fotózunk és milyen ruhákban, stílusokban gondolkodunk. Az időjárást már napokkal, sőt akár hetekkel előtte érdemes figyelni, hogy ne aznap érjen minket meglepetés. Ezen kívül a fotózás megtervezésekor mindig legyen B tervünk rossz idő esetére. Ezen a napon ragyogó napfény segítette a kinti fotózásunkat és nap végén jött a "magic hour" is, amit nagyon nagyon vár minden fotós, aki imádja a portré, divat, portfólió, vagy minden egyéb szabadban történő fényképezési feladatot. A fenti fotón egy elegáns nyári ruhakölteményt örökítettünk meg egy magántó stégén, itt előre engedélyt kell például kérnünk. Lemenő nap esetén mindig nagyon gondosan kell az expozícióval bánnunk, mert az arcra jutó fénymennyiség csalókán sok, kellő figyelmességgel és bátran használjuk az expozíció korrekciót. Én leggyakrabban A, azaz "Aperture Priority" üzemmódban fényképezek és állandó segítőtársam az expozíció korrekció gomb a Nikon vagy egyéb kameráimon. Az "A" ümemmódot azért szeretem legjobban, mert így teljes kontroll alatt tarhatom a mélységélességet, ami igen fontos és hasznos segédeszköz, kiváltképp kinti portré fotózáskor.
Aljaz Bedene Slovenian tennis player in action. ATP250 Budapest Gasprom Open 2018. Captured by Sony RX-10 just for fun.
Sportfotózás a Kopaszi Gáton, Budapesten.

Aljaz Bedene Szlovén tenisz játékos akció közben a ATP250 Budapest Gasprom Open tornáján. Ezt a fotót saját kedvtelésből készítettem a kiváló Sony RX-10 csúcskompakt kamerámmal. Ez a fényképezőgép igen kiváló optikával büszkélkedhet, ami nem más, mint egy Zeiss 24-200mm f/2.8. A fényképezőgép ugyan nem cserélhető optikás, de nagyon hasznos társ a mindennapokban, kirándulásokkor, illetve a tükörreflexes DSLR Nikon gépeim harmadik kiegészítőjeként, főként a 1080p/50 videó minőségével és kezelhetőségével. 


Panoráma a stúdió ablakából
Egy tavaszi esős napon ablakból kihajolna fotóztam ezt a DX-es DSLR vázzal (Nikon D7100) és AF-P DX NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR ultra-nagy (széles) látószögű zoom-objektívvel. A Pozsonyi úti stúdiómban kisebb műtermi felvételek készítését is örömmel vállalom, induló ár: 29.000Ft. Portré fotózást általában 30-60e Ft-os áron végzek, vannak ennél hosszabb lélegzetű munkák és portfólió fotózás is, melyeknél egyaránt kérhető db vagy óradíj alapú elszámolás.
Portfólió fotózás
A portfólió fotózás egy mennyiségében és minőségében is összetettebb jellegű portré fotózást jelent. Amennyiben van rá lehetőség, kinti és benti (stúdió, lakás, kávézó, munkahely, stb.) fotók is készülnek, akár több különböző napszakban, időpontokban. A portfólió fényképezésnél fontos, hogy az illető ember/alany/modell minél többféle arcát megmutassuk, ezért különböző hátterek, ruhák, stílusok, pózok mind-mind variálásra kerülnek a maximális sokszínűség elérése érdekében. Portfólió fotózást 60.000 Ft-os induló áron vállalok, ez az induló csomag is akár 2 alkalmat (pl. egyik alkalom: kinti fotózás, másik alkalom stúdió) és minimum kétféle stúdió hátteret jelent (rendszerint fehér és galambszürke hátterekkel). Portfólió fotózás előtt személyes találkozó javasolt, hogy a fotós és alanya a vizuális munka előtt verbálisan is összhangra találjon. Ezt azért tartom fontosnak, hiszen a portréfotózás 80% kommunikáció és 20% technika.​​​​​​​Portrait photo shoot at the dentist's officeFood photo shoot in VígMolnár Csárda, Csopak
Csopak is a small city situated on the lakeside of Balaton. I took photos of the festive menu in the restaurant, plus a couple of portraits of the chef. This place is a roadhouse restaurant and the kitchen meets the highest standards of Hungary with friendly staff and experienced chef.Fashion shoot by the Danube riverFashion photo shoot in my studioDowntown marketing photography @ Albérlet.hu
This is a real estate agency in the heart of Budapest with professionals who are young at heart. This is why we could make some funny stuff in the end, not just ordinary images of the workers. Albérlet.hu is the best choice.Portfolio photo shoot at the bank of Balaton
I take portfolio photos not only of ladies but men. So guys, don't be shy to catch me for a casual photo session indoor or outdoor. See you there next year!


Egy esküvői fotózás menetrendje

Esküvői fotózás előkészületek

Egy esküvői fotózás részleteinek lefixálása és az időpont foglalás általában személyes megbeszélésen vagy azt követően történik. Erre az alkalomra a házasságot kötni kívánó párt meghívom egy barátságos beszélgetésre. A találkozás fő célja, hogy megegyezés vagy egy végső ajánlat szülessen, hogy a jegyespár igényei találkozzanak a fotós szolgáltatásaival és szabad legyen az időpont. A megbeszélés általában egy kedvenc és/vagy az alkalomhoz pont megfelelő kávézó vagy cukrászda szokott lenni, ahol kényelmesen le tudunk ülni, és halljuk egymás szavát. Gyakran laptopot is használunk, ha pl. az esküvői helyszíneket, pl. parkokat, templomokat, polgármesteri hivatalokat tekintünk meg, vagy a pár esetleg kedvenc stílusait (pl. utómunka, retusálás, fekete-fehér vagy színes fotók, stb.) szeretné megosztani, stb. Az esküvői fotózást megelőző megbeszélésen megismerjük egymást, ami azért fontos, hiszen meglehetősen sokat fogunk együtt dolgozni, ahol és amikor szükség lesz a már itt kialakuló lévő bizalmi és barátságos légkörre. A megbeszélésen szóba kerül, hogy pontosan (vagy tervezetten kb.) hány órára kívánják az esküvő napján a fotó szolgáltatást. Gyakran kérik a párok, hogy az esküvő előtti készülődést, öltözködést, sminkelést, fodrászkodást ugyancsak megörökítsük. Ennek nincs akadálya, mint ahogy a többi szertartáson kívüli esemény megörökítésének sem, pl. csoportképek, pohárköszöntő, kikérő, vonulás, utazás, találkozások, stb. A megbeszélésen a foglalót is elintézzük és az összegről számlát kap az ifjú pár, plusz az esküvői szerződés is megköttetik. Az esküvői szerződésben benne lesznek a pontos helyszínek, időpontok, vállalások, minden fontos információ az esküvői fotózásról, képek átadásáról, számlázásról, stb.
Az esküvői fotózás tárgyalás lezárásaként megbeszéljük és ha lehet már a naptárba is beírjuk az esküvő előtti jegyesfotózás időpontját és helyét. A következő rész pont erről fog szólni.
Az esküvő előtti jegyesfotózás
(e-session)

Az előfotózást -mert gyakran így hívjuk- néhány hónappal, de minimálisan is legalább hetekkel az esküvő előtt végezzük, sőt akár előző évben is megtetető, ha pl. a foglalás ősszel van és az esküvő a rá következő évben, a dolog tehát jóformán teljesen testre szabható, stb.
Az esküvő előtti jegyes fotóknak az a lényege, hogy a szerelmespárt hétköznapi ruhában, hétköznapibb helyszíneken és lazább stílusban, oldottabb hangulatban is képbe hozzuk. Szó szerint. Az eljegyzési fotózás másik hozzáadott értéke, hogy megkönnyíti a fotós és a pár közös fotózását az egybekelés napján. A nagy napon. Hogy ennek mi az oka? Az egyik oka, mert a portré fotózásról általánosságban elmondható, hogy 80%-ban kommunikáció és 20% technika. Ez természetesen egy szemléletes százalékosítás és minden fotózás más és más, azonban jól megmutatja, hogy nem csupán a kioldógomb nyomogatásáról és pózolásból áll a dolog. Hát akkor miről szól még a  dolog? Például egymásra hangolódásból, bizalomból, különféle ötletek megvalósításáról, pózok, stílusok, utómunka visszanézéséről, kísérletezéséről, afféle esküvői fotózás főpróbájáról, stb. stb.
Az eljegyzési fotózás megtörténhet gyakorlatilag bárhol. Ajánlott valamilyen személyes kötődésű helyre megszervezni, ahol előjöhetnek pl. megismerkedés emlékei, de akár egy teljesen új kirándulóhely is szóba jöhet, ahol az ismeretlen szépségek és a kiruccanás és szabad sétálás megannyi öröme és izgalma látványosan visszaköszön a fotókon.
És mivel kötetlen a dolog, jöhet kutya és macsek is, de akár kerékpárra is pattanhatunk, szóval szinte bárni megtörténhet, én is mindig benne vagyok egy jó kis mókában.
Az esküvő előtti jegyesfotózás attól függően, hogy hol csináljuk, szervezhető autóval vagy bármilyen tömegközlekedési eszközzel, pl. villamossal, metróval, trolival, stb. stb.
Olyan is előfordult, hogy pedállal hajtott, afféle kerékpárra hasonlító taxira pattant a pár a Hősök terén és úgy is készítettünk néhány önfeledt felvételt.
Vagy egy séta a rakparton, meglátogatva az egyetemet ahol a megismerkedés zajlott.
Az esküvői fotózás napja

Elérkezett a nagy nap. Összeházasodnak a jegyespárok, sok lesz a mai feladat. Nem csak a kötelező protokoll és papírmunka, hanem a vendégek hada is folyamatosan ott lesz egész nap, szóval senkinek nem hiányzik a fotózással járól plusz terhelés és stressz. De jó hírem van! Aki jegyes fotózást kért, és találkoztunk már minimum egyszer, azoknak a pároknak az esküvő napján megejtett kreatív fotózás már gyerekjáték. A többi fotós feladat legtöbbje inkább ellesett pillanatok megörökítése, azaz kvázi fotó zsurnalizmus, kivéve persze néhány “beállított” fotográfia, pl. csoportképek, fotósarok, stb.
Napközben hazánkban is az a “best practice”, hogy a polgári szertartás és templomi esküvői szertartások után/előtt/között sor kerül szabadban végzett kreatív fotózásra, pohárköszöntőre, csoportképekre, minden olyan esemény megörökítésére, ami csak aznap történik. Az, hogy az esküvő napján a fotózások mennyire legyenek spontán, ellesett, beállított, pózolós, vagy éppen teljesen a fotósra bízott stílusúak, ez mind-mind megbeszélés és elhatározás kérdése, többek között ezért is találkozom mindig a párokkal már jóval házasságkötés előtt. Aznap már jól ismeri egymást a fotós és a szerelmespár, számtalan együtt töltött óra és a jól sikerült és eljegyzési fotózás egyaránt biztosítéka a stresszmentes esküvő napi fotográfiák elkészülésének. Jómagam, mint esküvői fotós, pontosan tudom, hogy mire figyeljek oda, a fontos események megörökítésén túl odafigyelek a részletekre is. Egy esküvői fogadalom megkötése és az emblematikus események, pl. gyűrű felhúzása, esketés, koccintás semmiképpen nem maradnak ki a fotó albumból, azonban az elkészült anyag mégis meglepetés lesz, hiszen az a nézőpont, ahogy én látom a ceremónia akcióit, az csak a fotós kiváltsága, nagyjából ebben (is) rejlik az az óriási felelősség, amivel tartozom annak a párnak, aki felkért ennek a jeles eseménynek a megörökítésére. Ennek megfelelően már előző nap elkezdődik nálam a ráhangolódás, kizárt nálam az előző napi dorbézolás, az esküvői fotózásra mindig kipihenten és felkészülten és az alkalomnak megfelelően elegánsan érkezem, természetesen, amennyire a szabad mozgásomat nem gátolja semmi. A napközbeni, kora vagy késő délutáni és kora esti szertartások után általában vacsora következik, de természetesen ahány esküvő, annyiféle esküvői menetrend. Én mindenesetre kész vagyok késő éjjelig kreatívan esküvőt fotózni, ez is, mind minden más részlet, tehát a rendelkezésre állás ideje, megállapodás része, mindig rugalmasan állok hozzá. Nagy többségben éjfélig és/vagy menyecsketánc végéig szokták a esküvői fotó szolgáltatást kérni tőlem, és az általános leghosszabb napi rendelkezésre állás ideje 12-14 óra az esküvő napján. Ez a munka egész embert kíván tőlem, általában egy kreatív asszisztens segíti egész nap a munkámat, akire a felszerelés szállításán kívül kreatív feladatok ellátásában, pl. ruhaigazítás, pózolás, derítőlapozás, kiegészítő fotók készítésében is nagy segítségemre van. Nagyon szeretem ezt a szakmát. Ha idáig elolvastad, akkor mindenképpen fussunk össze, ha esküvőt tervezel, de ha csak egy páros vagy szingli fotózásra vágysz, akkor is!