Esküvő fotózás információk
Az ország egész területén vállalok esküvő fotózást kedvező feltételekkel, gyors utómunkával, kellő rugalmassággal, garanciákkal. Stílusomra jellemző a természetesség, az ügyfeleimre való odafigyelés, rugalmasság és improvizáció. Esküvő fényképezésben több, mint 1 évtizedes tapasztalattal rendelkezem. Egy esküvőre való felkészülés számomra nem csak a technika “checklist-en végigszaladás”, hanem minimum 2 személyes találkozó a leendő párral még a nagy nap előtt. Első alkalommal egyből a házasulandó pár megkeresése, érdeklődése után egy személyes találkozóra való invitálás történik részemről. Erre az alkalomra választunk egy csendes helyet, hogy minden tervet, részletet, kérdést, kérést meg tudjunk beszélni, időpontokat, helyszíneket, árajánlatot véglegesíteni, foglalót intézni, stb. egyszóval barátságosan eltöltsünk egy kis időt egymással. Miért fontos ez? Hiszen az esküvő napján általában hosszú időt töltünk együtt, nem mindegy, hogy netán már ismerősként üdvözölhetjük egymást, vagy a házasságkötés napján mutatkozunk be, mely így kvázi egy vakrandi volna. Nos, ez utóbbi nem az én stílusom. Olyannyira, hogy 2 találkozási alkalmat említettem esküvő előtt. Mi a második? Hát a jegyesfotózás. Minden esküvői csomaghoz vagy ajánlathoz ingyenesen biztosítok esküvő előtti fotózást, afféle jegyesfotózást, de nevezik úgy is, hogy e-session, előfotózás, laza páros kreatív fotózás, stb. Ez az esküvőt megelőző fényképezkedés valóban kötetlenebb keretet ad és fotózás szakmai szempontjából is elősegíti a házasságkötés napi vizuális feladatokat. Az esküvő előtti fotózás teljes képanyagát még házasságkötés előtt elérhetővé teszem, ekkor visszanézhetők a stílusok, arcok, színek, beállítások, pózok, utómunka stílus, retusálás mértéke, stb. Az esküvő napján szükség esetén az előkészületekkor, öltözködéskor, stb. jelen vagyok és diszkréten megörökítem ezeket az izgalmas és érzelemgazdag pillanatokat. Ez után minden olyan eseményt (kikérő, pohárköszöntő) kreatívan fényképezek, amit csak a szerelmespár kíván.

Esküvői fotós Budapest
Örömmel vállalok esküvői fotózást Budapesten, csakúgy, mint ahogy Magyarország bármelyik részén. Egy budapesti esküvői fotó (élmény) mindig unikum marad, hiszen olyan illusztris helyeken tudunk fényképeket készíteni, amelyek bárhol a világon megállják a helyüket. Budapesten esküvői fotózásra kiemelném a Duna partot, a dunai hidakat, a Budai Várat, a belváros bármelyik részét, de szóba jöhet bármelyik szép park vagy tér vagy kedvelt városrész. Nagy kedvenc a Margit-sziget, a Hősök tere, az Andrássy út, a Bazilika környéke, a rakpartok, nem beszélve a parlament és környékéről. Egy budapesti esküvői fotózás nem zárja ki azt, hogy az esküvő előtti fényképezkedést valahol vidéken, vagy bárhol máshol, messze a fővárostól ejtsük meg. Az esküvő előtti fotózást leggyakrabban jegyes fotózásnak hívják, angolul engagement session (e-session), de nevezik előfotózásnak (casual pre-wedding shoot). Budapest a világ egyik legszebb, ha nem a legszebb városa, fővárosa, az itt megtartott esküvők hangulata és a budapesti esküvői fotók grandiózus hangulata mindenképpen említésre méltó. Azt is mondhatnám, hogy Budapest a világ egyik legszebb, ha nem a legszebb esküvő helyszíne, ahol különlegesen szép esküvői fotók készülnek évről évre. Ha vidéken tervezed az esküvődet és mégis szeretnél budapesti esküvői fotókat, erre is szívesen vállalkozom, akár az esküvői előtt vagy utáni időszakban. Jegyes fotózást is érdemes Budapestre szervezni, hiszen sokan itt ismerkedtek meg, sok jegyespárnak van kellemes emléke Budapestről. Ha kérdésed van, időpontot szeretnél foglalni, akár budapesti esküvői fotózás, vidéki esküvői fotózás kapcsán, keress bizalommal az elérhetőségeimen. Ha jelenleg nem tervezel esküvőt, és szeretnétek egy hangulatos páros fotózást Budapesten vagy más városban, akár külföldön, akkor is számíthattok rám. Családi fotókat is hasonló rugalmassággal készítek, megegyezés szerinti helyen és időben, hiszen családi fotózás is szintén gyakori megbízás, bátran keressetek! Ha van külföldi ismerősöd, aki Budapesten tervez esküvőt, bátran ajánld a fővárost és Magyarországot. Rengeteg ember, egyre több külföldi választja Budapestet esküvői helyszínnek, természetesen jómagam is örömmel teljesítek külföldi felkéréseket. Esküvői fotó ajánlatért keress bizalommal akár e-mail-en, telefonon, Skype-on!

Esküvői Fotózás GYIK (gyakran ismételt kérdések)

Mennyibe kerül egy esküvői fotózás? 
Esküvői fotózás árajánlat fajták:
- Rendelkezésre állás idő alapján kalkulált, óradíj alapú.
- Párok által összeállított egyedi csomag egyedi ajánlat.
- Büdzsé alapú díjszabás, mely esetén a házasulandó pár által az esküvői fotózásra szánt összegből kalkulálva készül a pontos ajánlat.

Egy esküvői fotózás ára körülbelül hány százaléka az esküvő teljes költségének?
Átlagosan 10-15%-ot tesz ki az esküvői fotó szolgáltatás költsége a teljes esküvő költségből.
 
Mi az utómunka és retusálás közti különbség?
Esküvői fotók utómunkája:
Az esküvői fotók minden egyes darabja gondos utómunka alá esik. Ez nagy vonalakban leírva az expozíció, fehéregyensúly, csúcsfények, árnyékok, kontraszt, szaturáció, stb. beállítását jelenti. Ide tartozik még az esetleges vágás (képkivágás), FF konvertálás is, stb.
Esküvői fotók retusálása:
Ide tartoznak a különféle képjavító megoldások, amelyeket a megrendelővel egyeztetve esetleges kisebb bőrhibák eltüntetése, felvételen zavaró tárgyak elhomályosítása, eltüntetése, stb.

Mit jelent az esküvői kreatív fotózás?
Az esküvő minden pillanatát kreatívan kell megörökíteni, azonban maga az esemény leginkább a riport és esemény fotózásnak felel meg. Ez alól a legfőbb kivételt az a néhány órás, általában délutáni páros fotózás jelenti, ami főként a fotós kreativitására van bízva (párok is gyakran jönnek ötletekkel és konkrét kérésekkel, melyeket örömmel teljesítek). Itt a fotózás inkább hasonlít egy ötletgazdag páros portréfotózáshoz vagy divatfotózáshoz, mint egy esemény megörökítéséhez. Más megközelítésből a kreatív fotózás azt a néhány órát jelenti, amikor az esküvői fotós kizárólag a jegyespárt (vagy már házaspárt) fotózza.Mindenesetre itt is egyre nagyobb divat a nem beállított esküvői fotók megkreálása.

Mennyi időt szánjunk az esküvői kreatív fotózásra?
A kreatív fotózás időtartama elméletben bármennyi lehet, azonban ha az esküvő napján csináljuk (legtöbbször így van), akkor általában 1-2 vagy maximum 2-3 óra jut rá, persze ez szervezés kérdése. Éppen ezért érdemes ezt már a jegyesfotózás során is gyakorolni, természetesen az esküvő helyszín általában kedvez a kreativitásnak és az ötleteknek, klasszikus páros fotózás pózainak.

Mik azok a jegyes fotók? Milyen az esküvő előtti fotózás? Mi az e-session?
A jegyes fotókat (e-session) esküvő előtt néhány héttel, hónappal készítjük. Célja a pár szerelmének, kapcsolatának, történetének stílusos elmesélése hangulatos fotókkal. A képek oldott hangulatban készülnek kül és/vagy beltérben, leggyakrabban egy kis kirándulás keretében szoktuk megszervezni. Időtartama kb. 2 óra, kb. 50-100 fotó készül az esküvőig, mely kiválóan egészíti ki a teljes esküvői fotó anyagot. A jegyes fotózást szívből ajánlom, hisz kihagyhatatlan képekkel szolgál az esküvői diavetítéshez, történet meséléshez, később pedig az esküvői albumhoz és fotókönyvhöz szolgál jópofa és érzelemgazdag, kreatív fotókkal. Az esküvői csomagjaim alapból tartalmazzák a jegyes fotózást, részletekért keressetek bizalommal!

Mire való az esküvői fotó szerződés?
Az esküvői fotó szerződés a megrendelés véglegesítésekor kerül a felek részéről aláírásra, melyben véglegesítve vannak a lefoglalt időpontok, helyszínek, költségek, vállalások, kötelezvények, stb. A foglaló is rendszerint az esküvői fotózás szerződés aláírásakor van rendezve számla ellenében.
​​​​​​​
Rendelhető-e esküvői fotóalbum, fotókönyv?
Az esküvői fotós csomag megegyezés szerint eleve tartalmazhat fotókönyvet, melyet a teljes esküvői anyag elektronikus átadásakor (rendszerint Google Drive és/vagy Pendrive) vagy utána készítek/készítettek el. A házaspár kérheti az esküvői album elkészítését utána is, mindig örömmel segédkezem az esküvői albumok, fotókönyvek összeállításában.

Mit jelent az esőnap garancia?
Előfordulhat, hogy a kinti kreatív esküvői fotózás meghiúsul nem megfelelő időjárás esetén (pl. egy komolyabb eső, vihar esetén, stb.). Ilyen esetekben ingyenesen biztosítok pótnapon, max. 2 órában kinti kreatív fotózást.

Mit jelent a minimális rendelkezésre állási idő?
A megrendelhető esküvői fotózás általában minimum 4 órás lehet, ez függ attól, hogy éppen szezonban (tavasztól őszig) vagy esküvői szezonon kívül vagyunk. Mivel egyedi ajánlatok is nagy számban érkeznek, ezért bátran keressetek és kérjétek egyedi ajánlatomat!

Mikor és hogyan történik az esküvői képek átadása?
Az elkészült, utómunkázott, retusált, kronológikusan összeállított esküvői fotók (plusz az eljegyzési vagy esküvői előtti páros lazább fotózás anyaga) megegyezés szerint Pendrive-on és/vagy Google Drive megosztott/átadott mappákban/file-okban történik. Kérhető jelszóval védett esküvői galéria is, illetve megosztható link is, hogy a távolabb élő rokonok is hozzá tudjanak férni (nézegetni), le tudják tölteni a teljes vagy részleges esküvői anyagot.

Mit kell tudni a számlázásról, fizetési információk?
A lefoglalt esküvő a számla (foglaló) kiállítása és a rendezése, és esküvői szerződés megkötése után válik “élessé”.

Mekkora összeg az esküvői fotó foglaló?
Az esküvői fotózás foglaló a teljes esküvői fotózás költségének kb. 20-30%-os része, átlagosan kb. 50e Ft. A foglalóról is számlát állítok ki és a teljes árból levonódik.

Mikor foglaljuk le az esküvői fotóst?
A válasz végtelenül egyszerű, amikor megvan az esküvő pontos napja. Ekkor érdemes elkezdeni keresni esküvői fotóst, hiszen az Általatok választott időpontban már minden bizonnyal sok esküvői szolgáltató (helyszín, zenekar, fotós, videós, dekoros, sminkes, fodrász, stb.) foglalt. Akit Ti választanátok magatoknak, minden bizonnyal ő is azt szeretné, ha minél hamarabb lefixálhatná azokat a (leggyakrabban) szombati napokat. A tapasztalataim azt mondják, hogy nem lehet elég hamar elkezdeni az esküvői fotós keresését és lefoglalását, hiszen (Murphy törvénye alapján is) gyakran megesik, hogy akit kinéztek magatoknak, az már régesrég foglalt, ekkor pedig tényleg nincs más hátra, mint előre, azaz keresgélés tovább. Persze ennek is, mint oly sok mindennek az életben, a fordítottja is igaz! Miért ne lehetne az utolsó pillanatra hagyni a dolgot? Velem is megesik néha, hogy elvállalok egy-egy esküvőt üresen maradt napokra, főként ősszel szokott előfordulni, akár hétköznap, elsősorban pénteki napokon. Egy szó mint száz, döntsetek saját igényeitek szerint és használjátok a megérzéseiteket, egyrészt a közös életetekben szükség lesz rá. Másrészt miért ne kezdenétek az első nagy közös „projekt”, azaz az esküvőtök megszervezésével? A kérdésre adható még sok válasz, most egy másikat adok. Akkor foglaljátok le az esküvői fotóst, amikor megtaláltátok. Mi alapján döntsetek? Személyes szimpátia, stílus, szakmai hozzáértés, szolgáltatások, ügyfél centrikusság, szolgáltatások, ár. Ha az ár a legfontosabb szűrő, akkor érdeklődjetek pl. telefonon egy tól-ig körülbelüli árról, kérdezzétek meg azt is, hogy kb. mennyi képet fogtok kapni. Az így kapott esküvői fotósok listát pedig szűrjétek meg stílus, szakmai szempontok alapján, a végső döntést mindig személyes találkozó után javaslom. A foglalás előtt érdemes telefonon (egy „ceruzás”) előfoglalást kérni, és mihamarabb személyes találkozón megismerni a fotóst. A személyes találkozóra érdemes kérdésekkel készülni, hogy minden fontos dologról szó essen. Ezzel megkönnyítitek magatoknak a döntést és az esküvői fotós is pontos képet kap a Ti személyes igényeitekről, hogy ő is személyre szabhassa szolgáltatásait és árait. Amennyiben kérdésetek van az elhangzottakkal kapcsolatban, vagy szeretnétek megismerni stílusomat, szolgáltatásaimat, keressetek bizalommal.

Mi a foglalás menete?
Az esküvői foglalás menete a következő: Személyes találkozóra invitállak Benneteket, miután valamilyen úton módon eljutottatok hozzám. A személyes találkozón megbeszéljük az esküvő és az esküvői fotózás részleteit, jegyes fotózás időpontot is lefixálhatjuk. A kiválasztott vagy összeállított esküvői fotós csomag alapján véglegesítem az esküvői fotós szerződést, melyet közös megegyezés után mindannyian aláírunk. A foglaló összegét utalással kell teljesíteni, melyről számlát kaptok. Esküvői fotózással kapcsolatos egyéb információk
Esküvői fotók szakmai és emberi szempontból. Mondanivaló, stílus, színek, kompozíció, stb. azaz mitől lesz szép egy esküvői fotó?
Nos, a válasz komplex, bár alapvetően ahogy a nevéből kiindulunk, az esküvőhöz kötődő mindenféle fotóról van szó. Legfontosabb, hogy az esküvő és eseményeit megörökítő képkockák összességét hívjuk esküvői fotóknak. Mivel egy jó esküvői képanyag a teljesség (mindenekelőtt a pár egyedi) igényével készül, azaz eseményeket örökít meg, tetszetősen el kell tudnia mesélni a teljes történetet. A teljes történet pedig gyakran a jegyesfotózásnál kezdődik, lakodalommal, vagy akár néha a nászút megörökítésénél végződik. Persze mehetnénk tovább is, azaz folytatható volna a sztrori a családi képkockák többi szakaszánál is, pl. gyerekek születése, stb., de maradjunk egyelőre a páros fotózásnál.
Beszéljünk egy kicsit a pózokról! Egy napba besűríteni ennyi mindent és mindezt eredeti módon megörökíteni, nos nem biztos, hogy minden szerelmespárnak megy elsőre. Én azt vallom, hogy az esküvő napján szóljon minden rólatok és ugyanezt hiszem az esküvői fotók esetén. Nincsen fontosabb, mint visszaadni szemeitek fesztelen ragyogását, minél több spontán, nem vagy csak kicsit beállított fotót készíteni. Ha ez teljesen nem világos, annál inkább ajánlom a személyes találkozást még jóval esküvőt megelőzően. Rajongok azokért a fotókért, amelynél a párok megfeledkezve a külvilágról, oldott hangulatban sétálnak, táncot lejtenek, csókot lopnak, ölelkeznek, flörtölnek egymással. Tulajdonképpen az összes fotó erről kell, hogy szóljon! Ha a dolog túl oldottá válna, akkor jövök én és figyelek, hogy klasszikus, maradandó páros fotók is legyenek, amit a szülőknek, nagyszülőknek adtok. Azt vallom, hogy 80%-ban ne a kamerába, hanem egymásra nézzetek és vegyétek fel a környezet vibrálását, frekvenciáját. A maradék 20%-ot bízzátok rám!
Dióhéjban tehát: imádom a világos, pozitív, színes, önfeledt, improvizált esküvői képeket, odafigyelve minden fontos eseményre. Tudom, mikor kell háttérbe vonulni a kamerával, nem szeretem a túl drámai, műboldog beállításokat, tolakodóan intim és hatásvadász fotókat készíteni és zavarni a násznépet. Értetek és magamért!
Tőlem, mint esküvői fotóstól elsősorban azt várják el a megrendelőim, hogy minden esküvői esemény és történés meg legyen örökítve. Másodsorban, hogy minél szebben. Azaz profin fotózzam le az esküvő pillanatait. Ehhez örömmel használom és kamatoztatom évtizedes fotográfiai tapasztalatamiat és kiváló technikai hátteremet. Az embereket pedig eleve nagyon szeretem, úgy gondolom erre garanciát jelent 20+ ledolgozott évem kis/közepes/nagyvállalati emberi erőforrás (HR) környezetben. Azaz rutinosan és örömmel mozgok eseményeken, pszichológiai adottságaim megkönnyítik a gyors helyzetfelismerést, probléma megoldást, és aki ismer, tudja, hogy imádok improvizálni is!
Az esküvői fotózás nálam telefonos és e-mail-es megbeszélések (kapcsolat felvétel, árajánlatkérés, érdeklődés) után személyes találkozóval folytatódik. Az esküvői fotózást megelőző személyes találkozón vendégeim vagytok egy kávé/teára és kényelmesen át tudjuk beszélni az elvárásokat, ötleteket, helyszíneket, stílusokat, költségeket, szerződéses feltételeket, stb. Kölcsönös egyezség során megkötjük az esküvői fotózás szerződést és rendezzük a foglalót (számla ellenében átutalással). Ekkor leggyakrabban a jegyesfotózás időpontját is lefixáljuk, esetleg esőnapot is meg tudunk beszélni B terv céljából.
Ha általánosságban kérdeztek, hogy válasszatok esküvői fotóst, akkor azt mondom első a stílus. Erről a weboldal alapján meg lehet győződni. Kerítsetek sort személyes találkozó(k)ra, ez után döntsön csak az ár. Ha az ár a legfontosabb, akkor egy tól-ig árat érdemes megtudni előzetesen telefonon, ez után döntsetek az árban megfelelő fotósok közül stílus, szimpátia, szakmai szempontok szerint.
Egy esküvői fotóanyag egy (ideálisan leggyakrabban) többszáz fotóból álló (szó szerint) színes anyag, melyet természetesen érdemes stílusos fekete fehér fotókkal is "tarkítani". Ez is lehet az előzetes megbeszélés (egyik) tárgya, jómagam saját szépérzékem, stílusom, és szakmai megitélésem alapján döntök fekete fehér esküvői fotók készítése mellett.
Mitől szép egy fotó? Mitől szép egy esküvői fotó? Ugyanattól, elsősorban a szép kompozíciótól, másodsorban a színek, kontrasztok, stílusoktól. Természetesen az esküvői fotóhoz is (sőt, itt kell csak igazán!) kell a kiváló technikai ellátottság és felkészültség, azaz a fényképezőgépek és az esküvői fotós egymáshoz való viszonya és rutinja. Én eleve (pontosabban gyerekkorom óta, mióta láttam vegyészmérnök apámat otthon fotókat laborálni) rajongok a technikáért, imádom a fényképezőgépeimet és az objektív parkomat! 2001 óta Nikon és Sony kamerákat és objekíveket használok, számomra ez a csúcs, ez biztosítja az önbizalmat és garantálja a maximális minőséget.
Összefoglalva tehát: mitől lesznek szép esküvői fotóitok? Találjatok egy szimpatikus, ügyes, árban is megfelelő esküvői fotóst és bízzátok rá magatokat.
A bizalom és alázat kulcsfontosságú! Jómagam is fontosnak tartom, hogy bízzunk egymásban, mint jegyespár és fotós. Ezért alakítottam ki azt a gyakorlatot, hogy én csak úgy vállalok esküvői fotózást, ha esküvő előtt is találunk alkalmat fotózásra, pl. eljegyzés fotózás (e-session), családi fotózás, stb., de leggyakrabban egy hétköznapi ruhás (casual photo shoot) jegyesfotózás erre a legalkalmasabb.
Amennyiben esküvőre készültök és szeretnétek megismerni személyesen, időpontot foglalni, keressetek bizalommal e-mail-en, telefonon vagy Skype-on.

Esküvői fotókönyv
Az esküvői fotókönyv az egyik legkedveltebb maradandó emlék, erről lesz itt szó. 
Az esküvői fotókönyv az egyik legkedveltebb maradandó emlék, erről lesz itt szó. Az esküvői fotókönyv a mai kor fotóalbuma. A fotóalbumok anno úgy készültek, hogy az analóg fotókat előhívás és nagyítás után papírképek formájában egy fotóalbumba ragasztottuk. Természetesen ekkortájt már léteztek "igazi" fotókönyvek, amelyben maguk a könyv lapjai vannak színesre nyomtatva és szerkesztve. A nagy áttörést mégis a digitális éra eljövetele hozta meg, egyrészt a digitális fotók egyből szerkeszthetők és laponként nyomtathatók, ezt csak a nyomdai technikák meghonosodása, azaz bekerülése az otthonokba jelentette. A modern szoftverek lehetővé teszik, hogy az ember az otthonában megszerkeszti a fotókönyveket, csakúgy akár egy esküvői fotókönyvet.
Amennyiben szeretnétek egyedileg szerkesztett fotókönyvet készíttetni az esküvői fotóitokból, keressetek bizalommal. Az esküvőt megelőző találkozóról már esett szó, nos természetesen viszek néhány minta példányt, hogy kézzelfogható élményt kapjatok. Az esküvői fotó csomagok közül az extrás változatok természetesen eleve tartalmaznak fotókönyvet, melyből igény szerint sokszorosítani is tudok. Fotókönyv természetesen az egyéb fotózási alkalmak, pl. családi, ünnepi események megkoronázásaként is rendelhetők. Kérjétek ajánlataimat!

Esküvői zenés diavetítés - slideshow video
Saját zenével harmonikusan megkomponált képmix azaz diavetítés, Itt olvashatsz bővebben az esküvői slideshow video-ról.
Saját zenével harmonikusan megkomponált képmix, azaz diavetítés, itt olvashatsz bővebben az esküvői slideshow video-ról. Lapozz velem! Az esküvői zenés diavetítés vagy slideshow video tulajdonképpen egy zenés kisfilm az esküvőtök legszebb pillanataival. A zenét vagy zenéket Ti választhatjátok ki, de rám is bízhatjátok. Javaslom, hogy az esküvői zenés diavetítés már a jegyesfotózás képeit is tartalmazza, kronoliogikusan haladva előre az esküvő soronkövetkező eseményeivel. Az esküvői slideshow a teljes esküvői fotózás képanyagának elkészülte után állítható össze. Ha szeretnétek, akkor az elkészült HD minőségű slideshow-t felrakom egy video megosztó weboldalra, hogy ismerősök, rokonok is megtekinthessék. Természetesen van lehetőség egy védett oldalra is feltölteni, aminek elérési útját csak Nektek adom, Ti pedig megoszthatjátok szeretteitekkel, csakúgy, mint a jelszóval védett galériát.

Esküvői album - jelszóval védett galéria - pendrive
Az esküvői fotók rendszerezve albumot alkotnak, mely manapság elektronikus/online galériák. 
Az online esküvői galéria személyes hozzáférése jelszóval lehetséges, a pendrive pedig egy népszerű adathordozó eszköz. Mi az esküvői album és mi az a jelszóval védett esküvői galéria? Hogy kerül ide a pendrive? Kezdjük az esküvői albumnál! Amíg analóg fotókat hívattunk elő és nagyíttattunk, addig az esküvői album egy könyv volt, amibe beragasztottuk az esküvő legjobb és legfontosabb pillanatait megörökítő papírképeket. Az én esküvői albumom már nem analóg, hanem egy online elérhető galéria. A diszkréció miatt jelszóval védem, az ide feltöltött képeket nyugodtan lehet nézegetni, letölteni - akár egyenként, akár az egészet egyben csomagolt file-ként. A retro kedvelőinek természetesen örömmel készítek régies stílusú esküvői albumot is, illetve Ti is könnyedén megtehetitek ezt otthonotokban, kitűnő közös alkotó tevékenység. Az elkészült esküvői anyagot régebben DVD-n adtam át, mára ez az adathordozó teljesen elavult kis tárolkapacitása és lassú elérési útja (olvasási sebesség) miatt. Áttértem a pendrive-ra, mely univerzálisan használható, variálható kapacitású flash alapú USB-s kompakt tárolóeszköz. Legtöbbször 16 illetve 32 GB-os USB 3.0 Sandisk, Kingston, Sony márkákat illetve típusokat használok. Én hiszek a praktikumban, szeretem a hasznos ajándékokat. Az esküvői fotók, slideshow, kis és nagy méretű képeket tartalmazó mappák átadását követően a pendrive-ok bármire felhasználhatók.

Jegyes fotózás - előfotózás - e-session - esküvő előtti fotózás
Az esküvőt megelőző fotózásokat sokféleképpen nevezik, többek közt előfotózás, jegyesfotózás, e-session, casual wedding photoshoot, stb. Rajongok az esküvő előtti fotózásokért! Az előfotózás pillanatai nálam kivétel nélkül felhőtlen, jópofa események, melyek alkalmával kiválóan összedolgozunk emberileg és technikailag kimaxoljuk a lehetőséget. A jegyesfotózás lehetőséget biztosít arra, hogy gyakoroljunk, ötleteljünk, szükség esetén megmutassam és legjobb tudásom szerint formáljam, rendezzem a hangulatot, a pózokat, a technikát. Az esküvő napjára profi fotómodellé váltok, már ismerősként üdvözöljük egymást, tudjuk és érezzük egymás stílusát, hogy minél hangulatosabb képek készüljenek. A jegyesfotózás kb. 2 óráig tart, néha picit tovább, ha bírjuk szusszal és annyira élvezzük, hogy nem bírjuk abbahagyni. Helyszínek tekintetében az esküvő előtti fotózás lehet kedvenc helyetek, esetleg megismerkedésetek helyszíne, bármilyen kedves, emlékekkel teli hely. Hozhattok kutyust, elmehetünk piknikezni, sétálni, a lehetőségek száma végtelen. Természetesen rámbízhatjátok az egészet és én mindent megszervezek, ha szeretnétek, sminkest is hívok vagy intézek. A helyszínek tekintetében rugalmas vagyok, mindig próbálok a legextrémebb ötleteknek is megfelelni, no persze józan határokon belül. Javaslatom az esküvő előtti fotózás időpontjára a lakodalom előtti heteket, de leginkább hónapokat. Az időpontban megegyezhetünk már az első találkozáskor, amikor véglegesítjük az esküvői fotó szerződés feltételeit. Hány fotó készül jegyesfotózások alkalmával? A helyes válaszom, hogy attól függ. Átlagosan 50 vagy akár 100 fotó is, természetesen ezeket jóval az esküvőt megelőzően kézhez kapjátok gondosan utómunkázva, szükség esetén retusálva. A technikai hozzáadott értéke az e-session során készült fotóknak, hogy megismeritek magatokat divatos, felhőtlen, beállított, ellesett profi fotókon, az esküvői "finomhangolásokat" (pl. smink, színek, stílusok, pózok, helyek, stb.) oldott hangulatban tehetitek meg. Ha szeretnétek, az esküvő előtti jegyesfotózás és az esküvő között beiktatok Nektek egy inygenes konzultációs alkalmat, amelynek során a menet közben összegyűlt kérdésekre választ kaptok, továbbá végigszaladhatunk az esküvő napjának fontos eseményein.

Esküvői fotók átadása
Az esküvőt követően gondos utómunkálatok, pl. szerkesztés, retusálás kezdődnek, a kész esküvői fotók ez után kerülnek átadásra. Az esküvői fotók átadásának időpontja az esküvői fotó szerződésben rögzítve van. Általában 4-12 hét alatt készülnek el az esküvői fotók és az átadás időpontja függhet még a megrendelt extra szolgáltatásoktól, pl. zenés diavetítés (slideshow), albumok, fotókönyvek. Az esküvői fotók átadás előtt gondos utómunkákon esnek át, mely a képszerkesztés, retusálás, konvertálás folyamatok együttesét jelenti. Az utómunkám stílusa egyedi, kérés esetén örömmel meghallgatom, illetve alkalmazok olyan utómunka kéréseket, kívánságokat, amiket Ti fogalmaztok meg felém. Az esküvői fotózás korszerű utómunka nélkül ma már nehezen képzelhető el, erről itt nem kezdek el külön fejezetet, ha szeretnétek, beszélhetünk róla a személyes találkozónkon. Az elkészült esküvői fotókat pendrive-on adom át személyesen vagy posta, futár segítségével. Amennyiben rendeltetek fotókönyvet vagy bármilyen más szolgáltatást, pl. album, vászonkép, papírkép, stb. ezek átadását is meg tudjuk beszélni egyedi igényeitek szerint. Többször említettem már, hogy jelszóval védett online galériámat is szívesen rendelkezésre bocsátom, illetve a file-okat file-megosztó (pl. Wetransfer, Google Drive, stb.) segítségével is el tudom juttatni Hozzátok, illetve szeretteitekhez. Ha bármilyen kérésetek, kérdésetek van, keressetek bizalommal akár telefonon, e-mail-en, Skype-on vagy személyesen.

Esküvői fotózás - gyakori kérdések - GYIK - Ebben a fejezetben az esküvői fotózás kapcsán gyakran felmerülő kérdésekről lesz szó

-
 

Hogyan, hol és mikor tudunk személyesen találkozni az esküvő előtt?
Az első találkozás az esküvő előtt, nos ez egy fontos alkalom. Egy mindannyiunknak kellemes helyre szoktam meghívni a kedves jegyespárt, pl. cukrászda, kávézó, stb. Egy kávé, tea mellett, oldott hangulatban megismerjük egymást, meghallhatom elképzeléseiteket, közösen átbeszéljük az esküvő és az esküvői fotózás részleteit. Viszek fotókönyvet, laptopot, szerződés tervezetet, Ti hozzátok magatokkal kérdéseiteket, ötleteiteket. Egy kellemesen eltöltött óra alatt minden fontos esküvői fotózással kapcsolatos kérdést tisztázunk, hogy jó döntést tudjunk hozni. Szükség esetén Budapesten kívüli helyekre is örömmel ellátogatok, keressetek mihamarabb, hogy időpontot tudjatok foglalni! Amennyiben szükséges, telefonon, e-mail-ben, Skype-on ugyancsak tudunk egyeztetni.

Az esküvő után mennyi idővel kapjuk meg az elkészült fotókat?
Az elkészült esküvői fotókat általában 4-12 héttel az esküvő után adom át és/vagy osztom meg, töltöm fel a Internetre stb. Az esküvői fotók gondos és szakszerű utómunkán, képszerkesztésen, retusáláson esnek át, ezek után kis és nagy file-ok külön mappákban lementve, feltöltve kerülnek átadásra, megosztásra.

Van-e arra lehetőség, hogy mi válasszuk ki a legjobb esküvői fotókat?
A válogatást én szoktam végezni, természetesen külön kérésre örömmel adok erre lehetőséget Nektek. Ehhez egy személyes találkozóra, vagy online felületen megosztott képek szelekciójára van szükség. Jómagam igen magas szakmai, művészeti szempontok és sokéves tapasztalat, és az előzőleg Veletek átbeszéltek alapján válogatom le az esküvőn fotózott képeket. A részletekért keressetek bizalommal!

Árajánlatot hogyan tudunk tőled kérni az esküvői fotózásra?
Esküvői fotózásra leggyakrabban e-mail-en keresztül adok árat, de előzetesen egyeztethetünk telefonon, Skype-on vagy személyesen is. Az esküvői fotózás árakat elsősorban a rendelkezésre állás ideje szabja meg, de fontos szempont az is, hogy hány képet szeretnétek. Az esküvői csomagok által nyújtott szolgáltatásokról és árakról ha többet szeretnétek megtudni, keressetek bizalommal!

Hogyan készüljünk a jegyes fotózásra?
A jegyes fotózásra kényelmes, kedvenc öltözetben gyertek. Javaslatom, hogy stílusban és/vagy színben legyen valami közös a ruhátokban, az sem baj, ha teljesen hasonló. Ez plusz szimbolizálja az együvé tartozásotokat, és jól is mutat a közös fotókon. A jegyes fotózás legfontosabb teendőit már az személyes találkozó során szóbahozom. Legfontosabb szabály, hogy nincs szabály. Hozhattok kutyát, piknik felszerelést, bort, bármit, amit szeretnétek. Ha magatokat hozzátok, én is mindig szívesen ötletelek. A jegyes fotózás vagy más néven előfotózás, angolul engagement session (röviden e-session) összefogó neve az esküvő előtti fotózásnak. Leggyakrabban kora vagy késő délután, koraeste szervezzük (évszaktól függően), sétálunk, beülünk valahová, villamosozhatunk, hajókázhatunk, gyakorlatilag bármi szóba jöhet. Én annak is nagyon örülök, ha olyan helyre szeretnétek menni, ahol pl. megismerkedtetek vagy szívesen jártok, azaz szimbolizálja szerelmeteket, kapcsolatotokat. Ha kérdésetek van, keressetek bizalommal, írjatok vagy hívjatok!

Hogyan, hol és mikor tudunk személyesen találkozni az esküvő előtt?
Az első találkozás az esküvő előtt, nos ez egy fontos alkalom. Egy mindannyiunknak kellemes helyre szoktam meghívni a kedves jegyespárt, pl. cukrászda, kávézó, stb. Egy kávé, tea mellett, oldott hangulatban megismerjük egymást, meghallhatom elképzeléseiteket, közösen átbeszéljük az esküvő és az esküvői fotózás részleteit. Viszek fotókönyvet, laptopot, szerződés tervezetet, Ti hozzátok magatokkal kérdéseiteket, ötleteiteket. Egy kellemesen eltöltött óra alatt minden fontos esküvői fotózással kapcsolatos kérdést tisztázunk, hogy jó döntést tudjunk hozni. Szükség esetén Budapesten kívüli helyekre is örömmel ellátogatok, keressetek mihamarabb, hogy időpontot tudjatok foglalni! Amennyiben szükséges, telefonon, e-mail-ben, Skype-on ugyancsak tudunk egyeztetni.

Esküvői fotózás árak - Óradíj vagy darabdíj?
Foglaló és fizetési, szerződési feltételek, egyéb kérdések? Az esküvői fotózás ára függ az esküvőn igénybe vett fotós szolgáltatás időtartamától, azaz a fotós rendelkezésre állástól. Ez alapvetően határozza meg az esküvői fotózás árát, de ezen kívül több tényező is alakíthatja, pl. hány fotót szeretnétek és milyen formátumban (pendrive, webgaléria, fotókönyv), szükségetek van-e zenés diavetítés videóra, azaz slideshow-ra, vagy egyéb bármilyen olyan szolgáltatásra, amihez ragaszkodtok. Az esküvői fotózás ára tehát egyedileg is összeállítható, a fotózások több napra is bonthatók, pl. esküvőt megelőző vagy azt követő napra szeretnétek a kinti páros (kreatív) fotózást vagy az esküvő napján legyen minden.

Mi a helyzet az esküvői fotózás helyszínekkel?
Legnépszerűbb vagy legegyedibb esküvői fotós helyszínek és stílusokról beszélek - Az esküvői fotózás helyszínek választásában nagy örömmel veszek részt, hiszen ez is a szakma része, másrészt imádok kirándulni, levegőzni, kint sétálva fotózni Veletek! Azt vallom, hogy minden házasulandó pár válasszon a saját stílusához illő helyszínt, de ne csak a helyszín legyen fontos. Amondó vagyok, hogy 20%-ban a helyszín számít, 80%-ban viszont Ti magatok, a köztetek lévő és kisugárzó harmónia, szerelem, barátság és a nagy nap okozta izgalom. Az esküvőtök napjának megerökítése óriási megtiszteltetés számomra, mindig szívesen utazom el azokra a helyekre, ahol ihletet kaptok, és szeretnétek mindezt az élményt gyönyörű esküvői fotókkal illusztrálni. Egy városon vagy községen belül nem gond egy kicsit távolabb elautózni a lakodalom helyszínétől, így újra kettesben lehettek, én és a kamerám pedig törekszem a nyomotokban lenni (néha szó szerint). Általánosságban azt mondhatom, hogy ugyanolyan stílusos lehet egy zsúfolt belvárosban fotózni, mint egy csendes parkban, vagy mindkettőben egy nap, itt is az a legfontosabb szabály, hogy nincs szabály. Azt, hogy az esküvő napján hol fogunk páros fotózást csinálni, jóval előre eldönthetjük, akár a jegyesfotókat (vagy azok egy részét) is készíthetjük ott a poén és a keretes történet mesélés kedvéért. Egy dolog számít, hogy örömet okozzon. Egyre gyakrabban szerveznek városlakók is falusi, tanyasi, telki, vidéki helyszíneket esküvőjük helyszínéül, na ott aztán nincs mit előre szervezni, a hangulat adja magát a kettőtök érzelmeihez, hiszen több a természetes helyszín, szín, hang, illat és érzet, több minden rólatok szólhat, mint egy urbánus környezetben.

Esküvői fotózás külföldön? Esküvő fotózás? Nászút fotózás? Egyszerre vagy külön időpontban? Előtte vagy utána? 
Egyre gyakoribb esküvői fotós szolgáltatás a nászút fotózás. A dolog pikantériája, hogy a kettő eshet egy időbe és térbe. Hogyan? Pl. úgy, hogy kinéztek magatoknak egy álomszerű nyaralást (akár télen) és ott külföldön összeházasodtok. Jómagam több ilyen esküvőn is részt vettem esküvői fotósként, és igazán álomba illő, higgyétek el! Amennyiben érdekel Titeket pl. Tenerifén (Kanári szigeteken) esküvő, keressetek bizalommal és meg tudjuk beszélni a részleteket, lehetőségeket, árakat. Amennyiben csak nászút a cél, ne habozatok el ajánlat ügyben felkeresni! Jelenleg az alábbi turisztikai desztinációkban tudok az esküvői szervezésben segíteni Nektek: Kanári szigetek - Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuertevantura. Spanyolország (Eu kontinensen) - Baleár szigetek: Mallorca, Ibiza, Formentera, Menorca, plusz a Spanyol Kréta szigete, de 2017-től szervezés alatt van az egzotikus Bali is.

Esküvői fotózás technikája? Gyakran teszik fel a kérdést: Milyen technikai háttérrel rendelkezel? Egy szóval is ki tudnám fejezni: Nikon vagyok. na de kicsit bővebben. Két Nikon DSLR vázzal dolgozom, nálam van egy tartalékgép, természetesen kedvenc Nikkor objektívjeim, plusz egy vaku, amit szinte sosem használok, mert szeretem a természetes fényviszonyokat. Ezen kívül memóriakártyák és akkumulátorok hada, melyekből mindig pontosan dupla annyi van, mint amennyire aznap szükségem van, minden kamerámhoz duplán, biztos, ami biztos. Néha asszisztenssel dolgozom az esküvői fotózások során, de általában egyedül. Öltözetem praktikus és közepesen elegáns, pont ahogy jól érzem magam és az alkalom, a fotós szakma és a helyzet megkívánja. Fekete/sötét nadrág és világos ing, de mindig van nálam zakó, amit főként nyáron igen ritkán húzok fel, hiszen az esküvők alkalmával folyamatosan két fényképezőgép van nálam, egy a kézben, egy a vállamon.
Back to Top